

Hösten 2020 sålde vi vårt hus vid kusten, stuvade in barn och katter i bilen och till en liten stuga i skogen i mitten av Skåne. Vi var vid en punkt när allt gick på rutin och vardagen kändes mer som… administration. Det gick så långt att Frida började skriva imaginära dödsrunor om sig själv, och de var… så ruskigt tråkiga. Så long story short, vi stod där i skogsbrynet, fulla av entusiasm, nyfikenhet (och en hel del ångest), med nycklar i hand till en väldigt nedgången gammal kursgård.
Sedan dess har vi skrattat och gråtit, snickrat och slipat, sågat och planterat och nu ser vi hur vår vision om Rallarhustruns långsamt förverkligas. Ett modernt värdshus där människor från olika delar av världen kan stanna till, umgås och njuta av traktens vackra natur. Hållbarhet är grundläggande när vi fattar beslut, och gården värms numera upp av solpaneler (titta på hotelltaket, de syns knappt!) Vi är väldigt glada att just du vill komma hit och vara en del av den. Välkommen!
Vill du följa vårt projekt kan du göra det på Instagram under @hjalp_vi_kopte_ett_hotell
Hållbarhet
Hur ska man uttrycka det? Vi tycker helt enkelt att hållbarhet är jätteviktigt. Vi som driver Rallarhustruns växte upp när ozon-hålen var som störst över Australien, sälarna dog i Öresund och regnskogen började skövlas i Brasilien. När vi tog över verksamheten här var det självklart att vi skulle försöka driva verksamheten här på ett så hållbart sätt som möjligt. Vi startade med att gå igenom vilka våra största energi- och miljöbovar här var. Vi insåg att energiförsörjningen var en av de större och därför investerade vi i solpaneler – ena sidan av taket på vår hotellbyggnad är täckt med diskreta paneler som togs i bruk i maj 2021. De gör gården nästan självförsörjande på el, sett på årsbasis. I hotellbyggnaden som totalrenoveras, byter vi också till vattenburen golvvärme, vilket gör uppvärmningen effektivare. Dessutom byter vi ut nästa alla gårdens fönster till moderna treglasfönster.
Man kan säga att Rallarhustruns har hållbarhet inbygd. Alla våra byggnader är återvunna, det vill säga de är byggnader som stått på andra platser tidigare och sedan flyttats hit. Vi spinner vidare på tanken, och med några få undantag är nästan alla möbler och inredningsföremål som kommer till gården köpta på auktion, loppis, Blocket eller Marketplace.
När det kommer till rengöring, och tvål och schampoo, använder vi ekologiska produkter i stor utsträckning. Det samma gäller mat – vi försöker hitta lokala och/eller ekologiska producenter, och när det inte är möjligt köper vi svenskt.